Adana’da Kabasakal Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi insanların kimyasal sinek ilacı kullanarak zarar görmemesi için esmer şeker, maya ve ılık su bulunan organik sinek savar yaptı.
Kabasakal Ortakokulu öğrencileri “Eğitimde İşbirliği” projesi kapsamında yıl boyunca hazırlanıp onlarca proje hazırladı. Hazırlanan projelerden 55’i sergilenmeye layık bulunarak okulun bahçesinde açılan “Tübitak bilim fuarında” sergilendi. Projeler arasında en çok dikkat çekeni ise yazın Çukurova bölgesinde vatandaşların en çok dert yandığı sivri sinek ve diğer haşerelere karşı yapılmış olan “organik sinek savar” projesi oldu. 8. sınıf öğrencisi Nursima Öztürk, esmer şeker, maya ve ılık su karışımını bir pet şişe içine koyup şişenin ağız kısmını keserek ters çevirip tekrar şişeye oturtup bunu sineklerin olduğu yere koyarak sineklerin sonunu hazırladı. Şişeye gelen sinekler teker teker içine düşerek telef oldu.
Öztürk, okulda proje sergisi yapılacağını duyunca vatandaşların en fazla özellikle yazın sineklerden mağdur olduğu ve bu nedenle kimyasal gazlara maruz kaldığını düşünerek bunun için organik bir sinek savar bulmak istediğini belirterek, “Doğal yollarla sivrisinek ilacı yaptım. Hazır olanlarda kimyasal daha fazla olduğu için insanlara fazla zarar veriyor, o yüzden ben doğal yollarla yapmayı tercih ettim. İçinde esmer şeker, maya ve ılık su var, sinekler hayvanların olduğu yere daha fazla geliyor o yüzden bu yerlere koyuyoruz. Kimyasal gazlarla insanlarda daha fazla hastalık çıkıyor bende bunları önlemek için böyle bir şey yapmaya karar verdim. Sineklerin şeker ve mayaya daha fazla geldiklerini düşündüğüm için bunu yaptım. Kokusu sinekleri çekiyor huni kısmından giriyor ve suya değdiği an ölüyor” dedi.