Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümünün düzenlediği 5’inci Ulusal Güneş ve Hidrojen Enerjisi Kongresi, Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Konferans Salonu’nda başladı.
Açılışta konuşan ESOGÜ Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ferhunde Atay, canlıların vazgeçilmez ihtiyacı olan enerjinin, ülkeler ve dünya gündemini giderek daha çok meşgul ettiğini söyledi. Gelişmişlik seviyesinin kişi başına tüketilen enerji miktarıyla ölçüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Atay, fosil yakıtların iyi kullanılmadıkları takdirde dünya için tehdit unsuru olduklarını, bu nedenle dünyanın çevre kirliliğini ve küresel ısınmayı azaltacak alternatif enerji kaynaklarına yöneldiğine dikkat çekerek, ekolojik denge için acil önlemler alınması gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Atay, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından yüksek potansiyele sahip olduğunu, bu potansiyeli değerlendirmek için kamuoyu oluşturmanın ve Ar-Ge çalışmaları yapmanın öneminden söz etti. Üniversite olarak, 2006 yılından beri iki yılda bir düzenledikleri bu kongreyle, güneş ve hidrojen enerjisi kullanımı ile ilgili bilimsel bilgileri paylaştıklarını söyleyen Atay, destekleri için ESOGÜ Rektörlüğü’ne, davetli konuşmacılara, katılımcılara ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmacılarından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vural Bütün ise, kısa bir süre önce güneş enerjisi üretiminde öncü bir ülkeye yaptığı ziyaretten söz ederek, Türkiye’nin de bu gibi organizasyonlar sayesinde yenilenebilir enerji konusunda, yakın gelecekte iyi bir noktaya erişeceğine inandığını bildirdi.
Açılış konuşmaları, davetli konuşmacı olarak kongreye katılan, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü araştırmacısı Doç. Dr. M. Süha Yazıcı’nın, “Dünyada ve Türkiye’de Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri” başlıklı sunumuyla sona erdi.
Sözlü ve poster bildirilerin sunulacağı kongre, iki gün sürecek.