Dünyada sadece Kumluca’ya bağlı Belen Mahallesinde yetişen “Belen Bezelyesi” yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Belen Bezelyesi, 1987 yılında botanikçi İngiliz bilim adamları tarafından Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Belen Mahallesi bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştı.
Belen Bezelyesi, halkın bitkiyi tanımaması, henüz olgunlaşmadan hayvanlara ot olarak yedirilmesi, diğer bezelye türleriyle karıştırılması ,kuraklık ve koruma altında bulunmaması sebebiyle her geçen gün azalıyor. Halen farklı alanlarda bin dekarlık bir alanda kendiliğinden yetişen Belen bezelyesi, tedbir alınmaması durumunda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Belen Bezelyesini incelemek üzere Kumluca’ya gelen ve bölgede geniş çaplı bir araştırma yürüten İngiliz Prof. Dr. Alan Harrington, Lathyrus Belinensis (Belin Bezelyesi) bitkisinin endemik bir bitki olduğunu ve yer yüzünde sadece Kumluca’ya bağlı Belen Mahallesi bölgesinde yetiştiğini söyledi. Bulunduğu bölge ve bezelyegiller ailesinden olması dolayısıyla adının Belen Bezelyesi olarak literatüre geçtiğini ifade eden Harrigton, bitki tohumlarının geçmiş yıllarda İngiltere’ye götürülerek burada çiçekçilerde bahçe ve süs bitkisi olarak satıldığını belirtti. Diğer bezelye türlerine göre bitki yapısı daha narin olan Belen bezelyesini diğer bezelye türlerinden ayıran en önemli iki özelliği sarı kırmızı çiçekleri ve kalıcı hoş kokusu olduğu bildirildi.
Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Çataltepe de, Belen Mahallesinin ilçenin iklim ve bitki çeşitliliği açısından önemli bir bölgesi olduğunu ve mahalle sınırları içerisinde başka bitkilerinde endemik olarak yetiştiğini söyledi. Belen Bezelyesinin ise dünyada sadece bu bölgede yetiştiğini yeni öğrendiklerini ifade eden Çataltepe, “1987 yılında ilk kez Belen bölgesinde bu bitki keşfedilmiş. Bölgemiz için önemli bir bitki, bu bitkinin korunması, çoğalması için bazı çalışmalar yapacağız. Özellikle yöre halkımızın bu bitkinin korunması için çalışması gerektiğini düşünüyorum” dedi.