Belediyelerin kütüphane ve arşiv hizmetleri Türkiye’de ilk kez Nilüfer’de düzenlenen uluslararası sempozyumda masaya yatırılıyor.
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü işbirliği ile Goethe Enstitüsü Türkiye ve Türk Kütüphaneciler Derneği Bursa Şubesi paydaşlığında düzenlenen “Belediyelerin Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Uluslararası Sempozyumu” başladı. Nazım Hikmet Kültürevi’nde çok sayıda yerli ve yabancı uzman akademisyenin iştirakiyle başlayan sempozyumda, belediyelerin bünyesinde sunulan kütüphane ve arşiv hizmetlerine ilişkin gelişmeler ve sorunlar ele alınıyor ve yerel uygulamalar sunuluyor.
Sempozyumun açılışına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin kütüphane hizmetlerini ve gelinen süreci anlattı. Belediyelerin sadece yol, altyapı çalışması yapan kurumlar olmadığına, hayatı şekillendirecek çalışmalar da yapması gerektiğine değinen Bozbey, “Bu sempozyumu, Türkiye’de ilk kez düzenleyen kurum olarak bugün rahatlıkla söyleyebilirim ki Nilüfer, kütüphane ve kütüphanecilik alanında da örnek ve lider bir kent. Çünkü biz, bilgi kaynaklarına özgürce erişebilen nesillerin yetiştirilmesini çok önemsiyoruz. Bilgi kaynaklarının geniş bir şekilde toplandığı yerler de kütüphanelerdir. O nedenledir ki, 2007’de Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi ile başladığımız yolculukta geldiğimiz nokta, toplam 5 kütüphane ve bir yazı evidir. Türkiye’nin ilk Şiir Kütüphanesi’ni 2012 yılında Nilüfer’de kurduk. En kısa zamanda bu sayıya bir kütüphane daha ekleyeceğiz. Ve önümüzdeki yıllarda Nilüfer’e merkez kütüphane de kazandıracağız. En büyük düşümüz de Nilüfer’in her mahallesinde bir kütüphanenin olması. Bizim kütüphanelerimiz hemen her gün çocuklarla, gençlerle, her yaştan vatandaşla dolup taşıyor. Kütüphanelerimizde yazarlarla, şairlerle buluşularak, onların dünyası mercek altına alınabiliyor” dedi.
Nilüfer kütüphanelerine halkın büyük ilgi gösterdiğini belirten Başkan Mustafa Bozbey, “2015 yılı itibariyle, 86 bin 33 materyalimiz bulunan kütüphanelerimizden, toplam 364 bin 217 kişi yararlandı. Yani neredeyse Nilüfer’in nüfusu kadar bir sayıdan söz ediyoruz. 2015 yılında kütüphanelerimiz 6 bin 401 yeni üye kazandı. Toplam üye sayımız ise 18 bin 566’ya yükseldi. Üyesi olduğumuz Uluslararası Kütüphane Birlikleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) Türkiye’de ilk kez, bir belediye kütüphanesinin yaptığı iki çalışmayı sunum olarak kabul etti. Biz bu konuda yaptıklarımızla yine de kendimizi yolun başında hissediyoruz ve Nilüfer’de kütüphaneciliği daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz.
Bozbey, internet sebebiyle kütüphanelere olan ilginin azaldığının altını çizerek, “Günümüzde birileri ‘Kütüphanelere ne gerek var, internete bakıversin’ diyor. Bunu savunanlar çoğaldı. Bunlar insanların bilgi erişimine ulaşmamasını arzulayan insanlardır. Çünkü onlara göre kitap tehlikelidir. Kitabın içindeki bilgilerle insanlar bir anda oradaki konumun içinde kendini bulur ve belki tepkisel davranış gösterir, isyan eder. Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yıllardır projeler ürettik, umarım Milli Eğitim son zamanlarda yapmış olduğu geri vitesleri kütüphanecilik çalışmalarında da yapmaz. Ne oluyorsa Milli Eğitim Müdürlüğü’nde, 15 yıldır yürütülen projeleri birileri geri götürmeye çalışıyor. Nilüfer Belediyesi çocukların iyi bilgi sahibi olmaları ve net bilgilere erişmesi için her türlü özveriyi sunmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ikaz etmek çocuklar adına görevimizdir. Çocukların yarını için bu tür adımlar çok tehlikelidir. Bizi yıllarca ‘Her şeyin başı sağlık’diyerek oyaladılar. Ama her işin başının eğitim olduğunu herkes gözden kaçırıyor ve Türkiye bugün bu noktada. Eğitimli insan zaten sağlığını korur” diye kaydetti.
Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı ve Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, sempozyum hakkında bilgi verdi. Yılmaz, 64 oturumun yapılacağı sempozyumda zengin içerikli bir çalışmaya imza atılacağını belirtti. Sempozyumun içerik olarak Türkiye’de ilk olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Türkiye’de belediyeler kültürel hizmetler sunarken önemli parça olan kütüphaneler konusu böyle akademik anlamda ele alınmamıştı. Önümüzü görmeye ve yol haritasına ihtiyacımız var. Konunu bilimsel zeminde ele alınması gerekiyordu. Kütüphanecilik alanında örnek çalışmalara imza atan Nilüfer Belediyesi bize bu konuda ev sahipliği yaparak önemli bir organizasyona katkı yaptı. Sempozyum sonunda oluşacak olan kitap büyük boşluğu dolduracak. Belediyelerin bilimsel toplantıları geleneksel hale getirmesi arzumuzdur” diye konuştu.
Almanya’dan Bielefeld Şehir Kütüphanesi Daire Başkanı Harald Pilzer de “Bielefeld Şehir Kütüphanesi Örneğinde Almanya’da Belediye Kütüphaneleri” adlı sunum gerçekleştirdi. Almanya’daki belediye kütüphanelerinin işleyişini ve arşiv sistemini katılımcılarla paylaşan Pilzer, kütüphanecilikte stratejiyle ilerlemeye ihtiyaç olduğuna değindi. Pilzer, “Nilüfer’in kütüphanelerini gördüm ve çok etkilendim. Kütüphaneciliğe destek veren böyle bir başkana sahip olmayı çok isterdim. Almanya’da tiyatro, kültür etkinlikleri isteğe bağlıdır. Eyaletler arasında bu çalışmalar çok fazla farklılık gösterir. Ancak kütüphane ve arşiv kurmak kanunla düzenlenir. Şehrin tüm geçmişi ve kayıtları buralarda saklanır. Geleceğe yön verecek her şey burada bulunur. Okul ve kreşlerle ilişkiler çok iyidir. Arşiv ve kütüphanecilik işlemlerinin dijital ortama yönelmesi gerekiyor artık günümüzde. Çünkü internet erişimi ve teknolojik gelişimler bu yönde ilerlemeye itiyor” dedi.
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala da kurum olarak bu alanda sempozyuma ev sahipliği yaparak ilke imza attıklarını belirtti ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sempozyumun açılış konuşmalarını sonunda Başkan Bozbey, Harald Pilzer’e günün anısına plaket verdi.
Uluslararası sempozyum gün boyu alanında uzman isimlerin sunu ve yerel uygulamalar ilişkin sunumları ile devam etti.
Belediyelerin Arşiv Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Uluslar arası Sempozyumu’ 14 Mayıs Cumartesi günü kapanış oturumuyla son bulacak.