Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, son 10 yılda uygulanan doğru politikalar sayesinde Türkiye’nin, 70 milyar dolarlık GSMH ile tarımsal üretimde Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 7’nci sıraya yükseldiğini belirtti.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Güngör Azim Tuna, çiftçinin ülkedeki öneminden bahsetti. Vali Tuna, “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş günü olan 14 Mayıs, ülkemizde ve kuruluşa üye tüm ülkelerde ’Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Bugünde gerçekleştirilecek çeşitli faaliyetlerle; dünyanın her tarafında tarımsal üretim yaparak, insanlığın ihtiyaç duyduğu gıda üretimini gerçekleştiren çiftçilerimizin sorunlarına dikkat çekilmesi hedeflenmiştir. Ülkemiz tarımının ekonomi içinde daha önemli bir yer tutması için ticarete konu daha fazla ürün üretmek zorundayız. En önemli hayati ihtiyacımızın kaynağı olan tarımsal üretimin her kademesinde çiftçilerimizin emek ve alın teri vardır. Üretim ve verimliliğin arttırılması, hayat standartlarının yükseltilmesi, üretilen ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı pazarlara ulaştırılması, tarım sektörünün istihdam alanı olarak ele alınması tarımsal kalkınmada büyük yol almamızı sağlayacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ’Toprak o kadar cömert ki, dökülen her damla alın terinin karşılığını verir’ ifadesiyle tarımın ve çiftçinin değerini ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.
“AVRUPA’DA 1, DÜNYADA 7’NCİ SIRADAYIZ”
Tarım üretiminde Türkiye’nin çok iyi yerlere geldiğini belirten Vali Tuna, şöyle devam etti:
“Son 10 yılda uygulanan doğru politikalar sayesinde ülkemiz, 70 milyar dolarlık GSMH ile tarımsal üretimde Avrupa’da 1’inci dünyada ise 7’nci sıraya yükselmiştir. İlimiz sathında 573 bin 639 hektar yüzölçümlü arazide tarla, nadas, meyve ve sebze ekimi yapılmaktadır. Sulanan alanın 98 bin 255 hektarı Devlet Su İşleri tarafından kamu sulaması, 24 bin 390 hektarı ise halk sulamasıdır. Ayrıca küçükbaş, büyükbaş, kanatlı hayvan varlığımız mevcuttur. 2015 yılında büyükbaş hayvan varlığımız yüzde 1,4 artarak 128 bin 466’ya, küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 15,2 artarak 808 bin 392’ye yükselmiştir. İlimizde bitkisel üretim olarak; arpa, buğday, şekerpancarı, ayçiçeği, patates ve roka üretimi yanında hayvansal üretim olarakta; yumurta, süt, bal, yaş koza üretimi, kırmızı et ve beyaz et (tavuk) üretimleri gerçekleştirilmektedir. İlimizde 2016 yılı itibariyle 16 bitkisel ürüne destekleme ödemesi yapılmış olup Avrupa Birliği ve BEBKA Kalkınma Ajansı Projeleri ile Kadın Çiftçi projelerimizin 8’i tamamlanmış, 4’ü ise devam etmektedir. İlimizde tarıma ve çiftçiye yönelik destekleme çalışmalarımız artarak devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm çiftçilerimizin ’14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar, üretimin artarak gerçek değerini bulacağı bir yıl olmasını ve çiftçilerimize hayırlı bol kazanç sağlamasını diler, kendilerine aile fertleri ile birlikte sağlıklı ve mutlu günlerin yaşam boyu sürmesi temennisiyle sevgi ve saygılar sunarım.”