Arama

Türkiye Mesleki Ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi Ve Eylem Planı Çalıştayı

7 yıl önce

ANTALYA (İHA) – Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, meslek liselerinin hem akademik hem de sektör için gerekli olan iş gücünü sağlamada öncü olacağını kaydetti.

Türkiye Mesleki Ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi Ve Eylem Planı Çalıştayı
ad image
ANTALYA (İHA) – Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, meslek liselerinin hem akademik hem de sektör için gerekli olan iş gücünü sağlamada öncü olacağını kaydetti.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Manavgat Gündoğdu Turizm Merkezi’nde bir otelde düzenlenen Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı (TÜRKMETES) Çalıştayı’na katıldı.
Çalıştayda konuşan Gülay, mesleki eğitiminin önemine dikkat çekerek, gençlerin hayallerini çok geniş tutmalarını istedi. Gelişmiş ülkelerin kas gücünden, beyin gücüne geçtiğinin altını çizen Gülay, "Bu alanda biz de endüstride 4-0 teknolojisinin gerisinde kalmamamız gerekiyor. Artık dünya dijital insan gücüne doğru gidiyor. Burada hem bunu geliştireceğiz hem de bir taraftan mevcut sektörün arzuladığı iş gücünü oluşturacağız. Küçük esnaf diyor ki ’Ben yanımda çalıştıracak iş gücü bulamıyorum.’ Orta düzeydeki sektör ’Eğitilmiş insan gücü bulamıyorum.’ diyor. Teknoloji yüksek kurumlar, kuruluşlar bu alanda istihdam edecek iş gücü bulamıyorlar. Bakıyorsunuz sektörde bir memnuniyetsizlik var. Çocukların yetişmesinde bir memnuniyetsizlik var. Meslek okullarını sanki üniversite kazandıran, üniversiteye çocuk yetiştiren akademik başarısı olması gereken kurumlar gibi görülmüş" dedi.
Meslek okullarının akademik başarısının yanında, sektör için gerekli olan iş gücünü de sağlaması gerektiğini vurgulayan Gülay, "Bakanlıklarımızın uygun görüşüyle çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamında alınması için yasa meclise girdi. Meclis uygun görürse 8’inci sınıftan sonra çocuklarımız çıraklığa yazılacak. Hem zorunlu eğitimlerini tamamlayacak hem sektörde çalışacak, meslek öğrenecek, asgari ücretin yüzde 30’u kadar net maaş alacak, 390 TL. Bunun 260 TL’sini devlet ödeyecek, 130 TL’sini sektör sahibi ödeyecek. Oraya da devlet ciddi bir destek vermiş olacak. Ve burayı bitirince 4 yıl sonra hem mesleki eğitimi bitirmiş olacak hem işyeri açma belgesini almış olacak. İster sektörde çalışsın isterse kendi iş yerini açsın. Böyle bir düzenleme sektörün istediği de buydu" diye konuştu.
"ATÖLYE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİYE SİGORTA VE MAAŞ"
Gülay konuşmasında şu ifadeleri kaydetti: "12’nci sınıftaki çocuklarımız beceri eğitimlerine yani atölye eğitimlerine gittiğinde bunlara da devlet teşbihi var. Asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş alacaklar, üçte ikilik oranı 260 TL’yi devlet ödeyecek. 130 TL’sini sektör ödeyecek. Çocuklarımız meslek okullarına yazıldığında atölye eğitimlerinde iş kazaları geçiriyordu. Bu çocuklarımız için sigorta zorunluluğu da geliyor. İkincisi mühendis kadrosu dediğimiz teknik elemanların yetişeceği bir bölümü de hayata geçirmiş olacağız. Şimdi bizim burada sektörlerden beklentimiz şu, devletin 3 bin 292 tane meslek lisesi var. Devlete bağlı kendi alanında eğitim yapan bu meslek liselerine gidip onlara hamilik yapabilir. Bir protokolle öğrenci eğitimine öğretmen eğitimlerine teknolojik destek konusunda fiziki iyileştirmek konusunda destek olabilir. Bunun karşılığında da okulumuzu ortak yönetirler, okuldaki öğrencilerde o sektörde meslek eğitimlerini geliştirir. Ve sektör sahibi kişi de kendi istihdam edeceği iş gücünü birlikte yetiştirdiği için rahatlıkla istihdam etmiş olur."
"ÖĞRENCİLERE DESTEK"
Özel sektör ve devlet iş birliğinin önemli olduğunu dile getiren Gülay, "Ama şayet bunlar mümkün olmadığı takdirde, organize sanayi dışına ilgili kişiler özel meslek liseleri yapabilir. İsteyen karşılığında işletmelerde beceri eğitimleriyle çocuklarımızı alabilir. Mezun olduğunda orada çalıştırılabilir kendi sektöründe yine üniversiteyi kazandığında mühendis kadrosuna getirip Ar-Ge’lerini oluşturabilir. Bu anlamda da sektör istediği iş gücünü kendi sektörünün iş felsefesi doğrultusunda yetiştirme imkanı ortaya çıkmış oluyor. Sektör arzuladığı iş gücünü kendi yetiştirirken tüm maliyet kendisinin üzerine de bırakılmıyor. Bir alandaki öğrenci devlete kaça mal oluyorsa Maliye Bakanımızla belirleyeceğimiz bir ücret üzerinden en az yüzde 50 fazlasıyla da ücreti ödenecek öğrenci başına teşviki ödenecek. Bu 9,10,11,12 sınıfta 4 yıl boyunca da devam edecek" dedi.
Etiketler :
vadi

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
Yorumlar

1xbet  |   betturkeygiris.org  |   tipobet365  |  

Bonus veren siteler