Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Türk Savunma Sanayii’nin Gözbebeği Projesi: MİLGEM

Türk Savunma Sanayii’nin Gözbebeği Projesi: MİLGEM

haberci haberci -
57 0

MİLGEM Projesi ve Önemi

Türk Savunma Sanayii’nin en önemli projelerinden biri olan MİLGEM (Milli Gemi) projesi, STM başta olmak üzere sektördeki birçok firma tarafından yürütülmektedir. Başlangıçta Türkiye’nin ihtiyacı olan savaş gemilerini üretmek amacıyla başlayan proje, şu anda Pakistan, Malezya, Ukrayna gibi uluslararası müşterilere de hitap etmektedir.

MİLGEM’in Özellikleri

Geçtiğimiz günlerde açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre, MİLGEM kapsamında üretilen gemiler dünyadaki en esnek sensör kabiliyetine sahiptir. Ayrıca çeşitli silah sistemlerine entegre edilebilen ve 4 farklı sevk sistemine sahip olan bu gemiler, benzersiz bir başarıya imza atmaktadır.

MİLGEM’in Esnekliği ve Başarısı

Türk mühendislerin esnek yaklaşımı sayesinde, gemiler farklı ülkelerin ve donanmaların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilmektedir. Örneğin, Ukrayna, Pakistan ve Malezya gibi ülkelerin farklı talepleri doğrultusunda gemilerin sensör ve silah sistemleri kolaylıkla uyarlanabilmektedir. Bu esneklik, gemilerin diğer deniz unsurlarıyla ve kara-hava unsurlarıyla etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Kozan Selçuk Erkan, MİLGEM’in esnekliğinin sektörde benzersiz olduğunu vurgulayarak, Türk mühendislerin her türlü talebe hızlıca cevap verebildiğini belirtmektedir. Batılı üreticilerin aksine Türkiye’nin farklı ihtiyaçlara uygun çözümler üretebilme becerisi, MİLGEM’in uluslararası alanda dikkat çekmesini sağlamaktadır.

Finansman ve Gelecek Perspektifi

Erkan, Türkiye’nin gemi inşa konusundaki başarısının finansman açısından geliştirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Türk tersanelerinin, finansman konusunda da ilerleme kaydedebilmesi halinde MİLGEM projesi ve diğer gemi inşa projelerinde önemli bir oyuncu haline gelebileceğini ifade etmektedir. Türk savunma sanayinin gelecekte daha büyük başarılara imza atacağına inanmaktadır.

İlgili Yazılar