TEKNOFEST birincisi gençlerin kurduğu TURKUZAYSAN, Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin Ay’a iniş hedefi için kritik bir dikey iniş test aracı geliştirdi.
TEKNOFEST birincisi gençlerin kurduğu TURKUZAYSAN şirketi, Türkiye’nin Ay’a iniş hedefine katkı sunmak amacıyla dikey iniş test aracını Teknopark Ankara’da tanıttı. Milli Uzay Programı kapsamındaki Ay Araştırma Programı’nı desteklemeyi hedefleyen prototip, yoğun çalışmalar sonucu tamamlandı. TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdür Yardımcısı Bülent Avenoğlu ve Ay Görevi Proje Yöneticisi Burak Yağlıoğlu da tanıtım törenine katılım gösterdi.
TURKUZAYSAN kurucusu Emre Aklan, projenin yoğun çalışmalar ve uykusuz gecelerle hayata geçirildiğini belirtti. Aklan, “Ay Araştırma Programı’na katkı sağlayabileceğini umduğumuz aracımızın prototipini tamamladık. Şu anda test çalışmaları safhasına geçtik” açıklamasını yaptı. Uzay çalışmalarının otonom görev niteliği taşıması nedeniyle başarı oranlarının düşük olduğunu vurguladı.
Aklan, uzay görevlerindeki başarısızlıkların önüne geçmek amacıyla uzay koşulları altında tekrarlı testler yapılması gerektiğini ifade etti. Laboratuvar testlerinden ziyade saha testleri şeklinde senaryolarla çalıştıklarını bildirdi. Geliştirilen test aracı, Ay aracının güdüm, kontrol ve navigasyon sistemi alt bileşenlerini taşıyarak 100 ila 300 kez serbest uçuşlar gerçekleştirecek.
Şirket, testlerin ardından alt sistemleri doğrulamayı ve böylece Ay’a daha yüksek başarı oranına sahip sistemlerle araç göndermeyi hedefliyor. Aracın üzerinde sıvı yakıtlı itki sistemi bulunuyor ve modüler yapısı sayesinde farklı itki sistemleri entegre edilebiliyor. Bu sistem, araca güç ve reaksiyon kontrol sistemiyle manevra kabiliyeti sağlıyor.
Emre Aklan, Ay koşullarına uygun bir test aracı geliştirdiklerini ve testleri sürdürdüklerini belirtti. Milli Uzay Programı’nın Türkiye’nin uzay ekosisteminde önemli yer edinmesini sağlayan bir vizyon olduğunu vurguladı. TURKUZAYSAN olarak bu programın bir parçası olmak için çalıştıklarını ve Ay Projesi ile başladıklarını ifade etti.
Projenin teorik altyapı süreçleri 3 yıldan fazla, fiziksel imalatı ise yaklaşık bir yıl sürdü. Araç tamamen yerli imkanlarla üretildi; özellikle yerel imalatçılardan ve bileşenlerden faydalanıldı. Montaj ve entegrasyon kısmı tamamen TURKUZAYSAN ekibine ait olarak gerçekleştirildi.
Aklan, bu projeye gönül vermelerinin motivasyonunun TEKNOFEST’teki birinciliklerinden geldiğini ifade etti. Atatürk Üniversitesi öğrencilerinden oluşan “ATAUNI ROCKET TEAM V” takımı, 2022’de düzenlenen “Dikey İnişli Roket Yarışması”nda birinciliği elde etti. Kurdukları TURKUZAYSAN şirketiyle 2025 yılında “TUSAŞ Hangar Kampüs Girişim ve İnovasyon Programı”nda projeyi geliştirerek tekrar birincilik kazandılar.
Reklam & İşbirliği: [email protected]