Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Suriye’de Esed Rejimi’nin Sonu: Nasıl ve Neden?

Suriye’de Esed Rejimi’nin Sonu: Nasıl ve Neden?

haberci haberci -
28 0

Arka Plan ve Başlangıç

Mart 2011’de, Arap Baharı’nın etkisiyle Suriye’de başlayan halk ayaklanması, ülkenin güneyindeki Dera’da bir duvar yazısıyla patlak verdi. Muhalifler, 8 Aralık 2024’te başkent Şam’ı ele geçirerek 61 yıllık Baas rejimini devirdi. Devlet Başkanı Esed’in ailesiyle birlikte Moskova’ya sığınmasıyla rejim çöktü.

Çözüm: Türkiye’nin Rolü

Suriye’deki rejimin hızla çöküşünde, uzmanlara göre Türkiye’nin oynadığı kilit rol büyük. Türkiye’nin muhaliflere sağladığı destek sayesinde güvenli bölgeler oluşturuldu ve muhaliflerin direniş kapasitesi arttı.

Rejimin Zayıflığı

Esed rejiminin çöküşünde, içindeki yolsuzluklar ve liyakatsizlik gibi sorunlar etkili oldu. Ordunun zayıflaması ve azınlıkların desteğini kaybetmesi, rejimin sonunu hızlandırdı.

Rusya ve İran’ın Rolü

Rusya ve İran’ın, Esed’e destek vermesine rağmen Suriye’deki olayları durduramaması dikkat çekici. Özkızılcık, Rusya’nın askeri gücünün sınırlarını gördüğümüzü belirtiyor ve İran’ın da İsrail sorunuyla meşgul olduğunu vurguluyor.

Gelecek: Esed Sonrası Suriye

Esed sonrası Suriye için belirsizlik hakim. Özkızılcık, ülkenin bir geçiş dönemine gireceğini ve en etkili aktörün Türkiye olduğunu belirtiyor. PKK/YPG’nin devlet kurma hayalinin suya düştüğünü ve Suriye’de bir terör devleti kurulmasının zor olacağını öne sürüyor.

Sonuç

Suriye’deki Esed rejiminin çöküşü, Türkiye’nin muhaliflere sağladığı destek, rejimin iç zayıflığı ve Rusya’nın sınırlı gücü gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanıyor. Gelecekte, ülkenin nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor ancak Türkiye’nin etkisi ve PKK/YPG’nin durumu, önümüzdeki süreçte Suriye’nin geleceğini şekillendirecek önemli unsurlar arasında yer alacak.

İlgili Yazılar