Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, ‘12. Beton Bayramı’nı kutladı.
İnşaat Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencileri yapı malzemeleri dersi laboratuvar çalışması olarak dönem boyu ürettikleri beton malzemelerin sonuçlarını “Beton Bayramı” ile 12. kez kutladılar. Kutlama öncesi Samsun TEKNOPARK konferans salonunda “İnşaat Mühendisliğinde Tecrübe ve Yeni Ufuklar” adlı panel düzenlendi. Panele Karayolları 7. Bölge Müdürü Kenan Keskin, Samsun Lojistik Köy Proje Müdürü Ertuğrul Kaçmaz, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Gençcelep, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Hüseyin Gençcelep, İnşaat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi ve Kavak MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci, eski İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Hüseyin Tüfek, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi ve Kavak MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci, ilk inşaat mühendisinin önemli bilim insanları tarafından dahi yanlış bilindiğini, bundan sonra doğru olarak bunun Mimar Sinan olarak düzeltilmesi gerektiğini tarihi belgelerle anlattı. Daha sonra Karayolları 7. Bölge Müdürü Kenan Keskin, AYBET Beton Prefabrik Genel Müdürü Güngör Prizrenli de öğrencilere çalışmaları hakkında sunumlar yaptı.
Ardından kürsüye çıkan Lojistik Köy Proje Müdürü Ertuğrul Kaçmaz, 2014 yılında yaptıkları Gebze-Orhangazi-İzmir projesi hakkında bilgiler verdi. Kaçmaz, “Bazen yapmak için yıkmanız da gerekiyor. Biz Gebze-Orhangazi-İzmir projesini yaparken, yaklaşık 30-35 yıl önce yapılmış TEM otoyolunun üzerinde üst geçitler vardı. TEM üzerinde bulunan eski köprüyü yıkmamız gerekiyordu. Bunu dinamitle yapacaktık ve bu yol Ankara-İstanbul’u bağlayan bir yoldu. Dolayısıyla kapatma şansımız pek olmayacak bir yoldu. Ama vakti zamanında çok güzel yapılmış bir köprüydü. Biz bunu bir gece içerisinde hem yıkıp, hem temizleyip kaldırmamız gerekiyordu. Üniversiteden hocalarımıza bunun dizaynını yaptırdık. ‘Dinamitle patlatacağız, miktarlarını ayarlasınlar’ diye. Buna göre imalatını yaptık. Gün boyunca dinamitler yerleştirildi. Daha sonra da gece saat tam 00.00’da patlatmaya başladık. Patlatmadan önce o gece Ankara-İstanbul TEM otoyolunu kapattırdık ve ‘taş uçabilir’ diye E-5’i de kapattık. Sabaha kadar açmamız gerekiyordu. Köprünün yıkılması için yerleştirdiğimiz dinamitler hiçbir işe yaramadı. Biz aşağıya inen ayaklara birkaç kere vurup kırsaydık, çok daha hızlı bitirebilirdik. Biz dinamiti koyduğumuz 30 milim çapındaki delikler patladıktan sonra 32 milime bile büyümedi. Nedeni de köprünün döşemeleri art germeli ve ortasında da boşlukları vardı. Bizde dinamiti ortaya koyduğumuz için bütün basıncı ortaya verdi. Ama yolun açılması için biz sabah 06.00’ya kadar müsaade almıştık köprüyü 11.00’de açtık. Bu köprüyü biz yıktıktan sonra donatılarına baktık. Donatıları ve halatları tertemizdi” dedi.
Tekkeköy’de yapımına başlanan Lojistik Köy projesinin de 2017 yılının Temmuz ayında biteceğini söyleyen Kaçmaz, “Biz şuanda Tekkeköy ilçesinde Lojistik Köy projesini yapıyoruz. Yaklaşık 660 bin metrekarede, toplamında 207 bin kapalı alan depoları ve sosyal binaları bulunan bir projedeyim. Lojistik köy 2017 yılının Temmuz ayında biter” diye konuştu.
Panelin ardından davetliler İnşaat Mühendisliği Bölüm Laboratuvarları gezildi. Daha sonra İnşaat Mühendisliği Bölüm Laboratuvarlarının önündeki alanda gerçekleştirilen mangal partisine geçildi. Mangal partisinde öğrenciler ve davetliler hep birlikte yemek yediler.