Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Muş’ta ‘Çocuk Yaşta Evliliğin Zararları’ Anlatıldı

Muş’ta ‘Çocuk Yaşta Evliliğin Zararları’ Anlatıldı

admin admin -
10 0

Muş’un Hasköy ilçesinde kadınlara ‘Çocuk İstismarına Dur De’ projesi kapsamında çocuk yaşta evliliklerin zararları anlatıldı.
Muş Kadın Çatısı Derneği ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği ve Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ‘Çocuk İstismarına Dur De 2’ adlı projenin saha çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında Hasköy Mesleki ve Teknik Lisesi’nin konferans salonunda düzenlenen programa yaklaşık 70 kadın katıldı. Proje Koordinatörü ve Kadın Çatısı Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş, kadınlara ‘Çocuk istismarı’, ‘çocuk yaşta evliliğin zararları’ ve ‘çocuk hakları’ gibi konular hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
“5 BİN 500 KIZ ÇOCUĞU VE 550 AİLEYE ULAŞTIK”
İki yıldır projeyi yürüttüklerini belirten Çetinbaş, proje kapsamında 5 bin 500 kız çocuğuna ve 550 aileye ulaştıklarını söyledi. Kız çocuklarına ve ailelere mevcut ihlallerin iyileştirilmesi üzerine interaktif eğitim seminerleri verdiklerini ifade eden Çetinbaş, “Muş Kadın Çatısı Derneği olarak ‘Çocuk İstismarına Dur De’ projesinin ikinci ayağındayız şimdide. Biz burada velilere yönelik bir eğitim çalışması yapıyoruz. Sabancı Vakfı’nın desteklediği ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak olduğu projede 5 bin 500 kız çocuğunu; çocuk yaşta evliliğin zararları, çocuk hakları, ulusal ve uluslararası haklar, toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili oyunlar oynadık, filmler izledik ve tabi atölye çalışması yaptık. Sonrasında anne ve babalara yönelik eğitim programları uyguladık. Şimdiye kadar 550 aileye ulaştık. Bu ailelerle daha çok çocuk yaşta evliliğin zararları, toplumsal cinsiyet rolleri ve mevcut olan ihlallerin iyileştirilmesi üzerine interaktif eğitim seminerleri yaptık” dedi.
Projenin ikinci aşamasında şimdiye kadar 50 hane ziyaretinde bulunduklarını kaydeden Çetinbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu hane ziyaretlerinde daha çok okuldan alınan kız çocuklarının anne, babalarıyla, dayılarıyla, amcalarıyla ve ağabeyleriyle gerekli görüşmeleri yaptık, çünkü kız çocuğunun hayatıyla ilgili, okula devamıyla ilgili sadece anne, baba karar vermiyor, bütün bir aile, büyük aile bazen bu kararı verebiliyor. Aslında biz bir masal kitabı bastık ve bu masal kitabında, masal kitabının sonunu kız çocuklarına bıraktık. Kendi masalınızı kendiniz yazın, kendi hikayenizi kendiniz yapın, çünkü genelde kız çocuklarının kendi hayatlarıyla ilgili kararları başkaları veriyor, hep kendi haklarıyla ilgili kararları pek veremiyorlar. Bu önemli bir şey, aynı zamanda okula kazandırdığımız, burs bulduğumuz onlarca kız çocuğu oldu. Bizi çok güzel karşılayan ve hata yaptığını kabul eden aileler oldu.”
Kızların çocuk yaşta evlendirilmesinin çok yanlış olduğunu ifade eden katılımcı kadınlardan Songül İnanç da, “Çok yanlış yapıyoruz, böyle küçük yaşta veriyoruz. Hep erkek yapıyor, hep şey baskı altında kalıyor. Hiç olmuyor böyle, çok yanlış yapıyoruz. Çocuk yaşta veriyoruz ama çok yanlış yapıyoruz. Bilse, okulunu okusa daha da böyle yirminci yaşlarında olsa, 20 yaşında yapabilir yani. 15-16 hiç olmuyor çok yanlış yapıyoruz. Ben de küçük yaşta gittiler ama çok üzüldük, şimdi çok pişman oldum” ifadelerini kullandı.
Kızların çocuk yaşta evlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan katılımcılardan Berfin Kaya ise, “Küçük yaşta evlenen kız çocuklarının yaşayabilecek fiziksel ve sosyal sıkıntılar konuşuldu. Ben de kesinlikle küçük yaşta kızların evlendirilmesini doğru bulmuyorum. Onların yaşayacağı zorlukların farkındayım. Kesinlikle hem ailede hem de kendi içinde çok zorluklar yaşadıkları fikrindeyim. Bu yüzden kesinlikle anne ve babaların ve ebeveynlerin kız çocuklarını küçük yaşta evlendirilmemeleri gerektiği kanısındayım” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir