Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hamilelikte Bunlara Dikkat!

Hamilelikte Bunlara Dikkat!

admin admin -
75 0

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, hamilelik döneminde beslenmenin çok önemli olduğunu belirterek, “Hamilelik döneminde bir kez daha düşünerek beslenmemize dikkat etmelisiniz” dedi.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç hamilelikte uzak durulması gereken besinler konusunda yaptığı açıklamada, “Hamilelik döneminde beslenmede kulaktan dolma bilgilerle değil, bu konu hakkında hem doktorunuzdan hem diyetisyenizden bilgi alarak yola devam etmek daha sağlıklı bir gebelik geçirilmesini sağlar. Sağlıklı gebelik kavramı daha düşük kilo alımı sağlamak değildir. Olması gereken ağırlığa ulaşmak anlamına gelir. Kahvaltı yapmadan güne başlamak, iki kişilik beslenmek, kahve tüketimini abartmak ya da yetersiz su tüketmek… Bu tür beslenme hataları masum gibi görünseler de bebeğin hem zihinsel hem bedensel sağlığını tehdit edebiliyor” diye konuştu.
Yapılan çalışmalarda; anne adayının yeterli ve dengeli beslendiği takdirde hamileliğin 20. haftasına kadar ek bir enerji alımına gerek olmadığını gösterdiğini anlatan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Bu nedenle “İki kişilik beslenmeliyim” gibi düşünüp ihtiyacınızdan fazla yemeyin. Kahve tüketimini abartmayın. Çünkü kafein plasenta aracılığıyla bebeğinize geçiyor. Bebeğinizin kafeini metabolize etme yeteneği ise oldukça azdır. Anne karnında fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerin beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği yönünde çalışmalar var. Kahve, kolalı-gazlı içecekler, siyah çay, yeşil çay, kakao, çikolata ve enerji içecekleri kafein içeriyorlar. Pek çok anne adayı günlük enerji alımını tutturmak ve bu sayede kilo alımını kontrol edebileceğini düşünerek kalori hesabı yapıyor. Hamile bir anne adayı günde 1800 – 2000 kalorilik enerjiye ihtiyaç duyuyor. Ancak bunu tüm besin gruplarını tüketerek almalısınız. Kahvaltı gece uzun süren açlıktan sonra günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı yapmazsanız kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Kan şekerinizdeki ani iniş ve çıkışlar da bebeğinizin yeterli enerji almasını engeller. Bazen yoğunluktan öğün atlanabiliyor. Ancak unutmayın ki hamilelikte kan şekeri seviyeleri çoğunlukla düşmeye meyilli oluyor.
Bebeğiniz sizin kan şekerinizden besleniyor. Öğün atlarsanız kan şekeriniz düşer, bebeğiniz ihtiyacı olan enerjiyi alamaz. Sucuk, salam ve sosis gibi besinler oldukça lezzetliler ve bu tür besinlere karşı istek hamilelik döneminde artabiliyor. Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabiliyor” dedi.
Su içmeyi ihmal etmemek gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Bebeğinizin sürekli yenilenen bir amniyotik sıvı içinde yaşadığını düşünürsek bol sıvıya ve suya ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Suyun en önemli görevi hücrelere besinlerin taşınmasını sağlamak. Bu sayede enerji elde ediyor ve yaşamımızı sürdürüyoruz. Yeterince sıvı tüketmezseniz bu işlevler etkin bir şekilde yerine getirilemez, beraberinde kabızlık ortaya çıkabilir.
Pastörize olmayan sütten yapılan peynirlerde (yumuşak peynirler) listeria adlı bakteri bulunuyor. Bu bakteri, düşük, erken doğum ve doğum kusurlarına yol açıyor. Peynir alırken ambalajını okuyarak alın, ‘pastörize sütten yapılmıştır’ ibaresini mutlaka kontrol edin. Diğer bir yasaklı besin de az pişmiş ya da çiğ et; Etlerin iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini mümkün olduğu kadar uzak durun. (Canınız bunları çektiyse az miktarda ve mutlaka pişirerek yiyin.) Çiğ ette bulunan toksoplazma adı taşıyan parazit düşüklere neden olabiliyor. Ayrıca, hamileliğin ilk döneminde bu paraziti alan bebekler, sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.
Hamilelikte deniz ürünleri tüketimine dikkat edin; Çiğ deniz ürünleri, zehirlenmeye sebep olabileceği için midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini tüketmemek gerekiyor. Balık seçimi yaparken ise mevsim balıklarını tercih etmek ve civa içeren ton balığından uzak durmakta fayda var. Pişmemiş balık ya da füme balık yemeyin.
Yumurta dikkatli tüketilmesi gereken bir besin; Yumurtanın iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Aksi halde, çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella’nın kaynağı olabilir. Salmonella, genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve besin zehirlemelerine yol açabilir.
Siyah çaydan uzak durun;Türk kadınlarında yaygın görülen kansızlık ve demir eksikliği hamilelik döneminde daha da sık görülür. Demir emilimini azalttığı için mümkün olduğu kadar çaydan uzak durun. Eğer tiryakiyseniz en azından açık ve limonlu çay için.
Hazır meyve suları içmeyin; Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.
Bitki çayı içerken dikkatli olun; Özellikle adaçayından uzak durun. Ihlamur ve rezene dışında fazla bitki çayı içmeyin. Açık satılan karışımlardan ve kaynağını bilmediğiniz bitki çaylarından içmeyin.
Sigara yasakların en başta geleni… Sigara, en başta bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına yol açıyor ve günde dört taneden fazla içilen sigara, bebekte sakatlıklara neden oluyor. Ayrıca, hamileler mümkün olduğu kadar sigara içilen ortamlardan uzak durmalı.
Diğer önemli bir yasak olan içki ise bebekte anomaliye yol açıyor. Bazı uzmanlar, şarabın kan yapıcı ve hücre yenileyici özelliğinden dolayı haftada iki gün birer kadeh kırmızı şarap içilebileceğini belirtiyor. Ancak onun dışında alkol yasak! Araştırmalar düzenli alınan alkolün bebeklerin zeka gelişimini olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir