Arama

Fren Balatası Türleri

2 yıl önce

Fren Balatası Türleri

Fren Balatası Türleri
ad image

Fren Balatası Türleri

Balatalar, otomobillerin en önemli güvenlik sistemlerinden biri olan fren sistemine bağlı bir yapıyı temsil eder, hareket halindeyken aracınızı yavaşlatan ve fren pedalı sayesinde kuvveti tekerlek sistemindeki balatalara aktaran bu yapı, yumuşak ve sert kategorilerde ele alınır. Fren balataları imalatı çok önemlidir çünkü can ve mal güvenliği aracın istenildiğinde durdurulmasına bağlıdır.

Fren balatası disk veya kampana üzerindeki sürtünme nedeniyle pedala basıldığında aracı yavaşlatan fren sisteminin parçalarıdır. Kampanalı frenlerde balatalar perçinlenir veya yapıştırılır. Disk fren balatalarının ortasında bir yuva bulunur; bu delik gibi görünen çizgi balatanın aşınma sınırını gösterir.

Yani balatayı demonte edip bakarsanız bu hat gittiğinde değiştirmeniz gerektiğini anlarsınız ve aşınma ile oluşan balata tozunun bu yuvadan çıkması sağlanır. Böyle durumlarda fren sistemi zayıflayacak ve kısa bir süre sonra aracınızın frenleri tutmayacaktır. Fren balataları imalatı tüm ayrıntıları pwrbalata.com sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Fren Balatası Türleri Nelerdir?

 

Aracınınız ön salıncaklarında ve amortisörlerinde ve arka dingillerinde bulunan bu balatalara fren balataları veya fren kaliperleri diyoruz. Bölümler halinde düzenlenirler ve frenleme sırasında aracı durdurmak için kullanılırlar. Araçlara, iş makinelerine, bina asansörlerine ve hareket halindeyken durdurulması gereken tüm araçlara takılırlar.

Bunlardan birincisi kampana balatalarıdır. Kampana balatalar, otomobillerde fren plakası dediğimiz bir sac levha üzerinde hareket etmesi için arka aksa takılırlar. Aracın kullanımı esnasında araç sürücüsü ayağının altındaki fren pedalını kullandığında yani ona kuvvetle bastırdığında fren silindiri olarak da adlandırılan iki farklı balata harekete geçecek ve yağ basıncı sayesinde balatalar yanlara doğru açılacaktır.

Buruda da açılan balatalar kampanaya uyguladığı basınçla aracın durmasını ya da yavaşlamasını sağlar. Aracın yüksek sıcaklıklarda durmasını veya fren yapmasını sağlarlar. İkincisi ise Debriyaj Balatalarıdır. Bu balatalar, motor ile şanzımanı birbirinden ayırarak vites değiştirme işini kolaylaştıran, bir tarafı motor yüzeyinde volana, diğer tarafı ise basınç dediğimiz yüzeyde bulunan aşınma malzemeleridir.

Görevleri, kinetik enerjiyi termal enerjiye çevirerek hareketi durdurmaktır. Araçlarda kullanılan balatalar iki türe ayrılır. Fren balatalarının işlevleri ve fren balataları imalatı ile ilgili her türlü bilgiyi pwrbalata.com sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

https://www.pwrbalata.com/ana-sayfa/

 

 

Etiketler :
vadi

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
Yorumlar

1xbet  |   betturkeygiris.org  |   tipobet365  |  

Bonus veren siteler