Arama

Emekliye Yeni Zam Sistemi İçin Şartlar Belli Oldu

7 yıl önce

11.6 milyon emeklinin zam dönemi yaklaşırken, maaş artış sisteminde değişiklik yapılması gündemde...

Emekliye Yeni Zam Sistemi İçin Şartlar Belli Oldu
ad image

Her emekliye farklı zam getirecek sistem üzerinde çalışılıyor. Özellikle yapılacak değişiklikte zam oranında geçim durumuna ve yaşa bakılması üzerinde duruluyor. Buna göre; zam oranında en önemli kriter geçim durumu ve yaş olacak. Böylece emeklilerin maaş sistemi kökten değişecek. Çünkü halen SSK ve Bağ-Kur emeklileri bir önceki 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar; memur emeklileri de toplu sözleşmede belirlenen oranda zam alıyor. Yeni sistem hayata geçerse, geçim durumu zamda en önemli kriter olacak. Yaş da geçim durumuna göre belirlenecek zammı daha yukarı çekecek. Hem yaşlı hem geçim sıkıntısı çeken emeklilere en yüksek zam oranı sunulacak. Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin maaşlarında ise, yüzde 100 artış yapılacak.
80 yaş ve üzerinde 740 bin civarında emekli bulunuyor. Örneğin; hem yaşa hem de geçim durumuna bakılacak yeni sisteme göre, bu emeklilerin bir kısmı yüzde 100 zam alabilecek. Hem geçim hem de yaşlılık kaynaklı bakım sıkıntısı çeken 75-80 yaş arasındaki emeklilere, 80 yaş üzerine yapılacak zamdan biraz daha az ama 50 yaşındakinden daha yüksek zam verilmesinin yolu açılacak. Halen çalışan veya çalışma çağında bulunan emeklilere ise daha ideal oranda zamlara yer verilecek. Yaşlı emeklinin ölümü halinde yüksek ücreti yakınına kalmayacak. Varislerin alacağı emekli maaşı eski sistemde hesaplanan asıl maaşla sınırlı olacak. Şu anda emekliler yılda iki kez zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ve Temmuz aylarında oluşan 6 aylık enflasyon oranı kadar artışa kavuşurken memur emeklileri toplu sözleşmede belirlenen oranlarda zam alıyor.

YENİ SİSTEME GÖRE O ŞARTLAR NELER:

Bütün bunlar göz önünde tutularak yeni sistem hayata geçirilirse, zam oranı belirlenirken hem emeklinin geçim durumuna hem de yaşına bakılacak. Geçim durumu en önemli kriter olacak. Yaş geçim durumuna göre belirlenecek zammı daha yukarı çekecek. Hem yaşlı hem geçim sıkıntısı çeken emekliler en yüksek zammı alacak.

Haber: Ceren ŞİRİN

Etiketler :
vadi

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
Yorumlar

1xbet  |   betturkeygiris.org  |   tipobet365  |  

Bonus veren siteler