Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç’tan 1982 Anayasası’na İlginç Benzetme

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç’tan 1982 Anayasası’na İlginç Benzetme

admin admin -
75 0

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, 1982 Anayasası’na “Kışla Nizamnamesi” ve “Hilkat garibesi” benzetmelerinde bulundu.
Atakum Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ konulu konferansa katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, değerlendirmelerde bulundu. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde gerçekleşen konferans ilk olarak ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça’nın açılış konuşması ile başladı. Daha sonra söz alan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, yeni Anayasa ve başkanlık sisteminin Türkiye için önemini vurguladı.
“HEDEF, DÜNYADAKİ İLK 10 EKONOMİ ARASINDA GİRMEK”
Konuşmasına Türkiye’nin hedefleri ile başlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, “Dünyanın en kritik ve en kıymetli coğrafyasındayız. Bu coğrafyada ya büyürsün güçlü olursun ya da bizden önceki topluluklar gibi göçer gideriz. Bugün Türkiye çok kritik bir eşikte. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru giderken dünya milletleri arasındaki yarışta arzu ettiğimiz düzeye gelmemiz gerekiyor. 2023 hedeflerimiz var. Temel olarak şunu söylüyoruz: Cumhurbaşkanımız bunu 2011 yılında açıkladı. Hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girmektir” dedi.
“GENELKURMAY BAŞKANI ANAYASA YAPMAYA ÇALIŞIRSA ‘KIŞLA NİZAMNAMESİ’NE DÖNER”
Anayasa’yı eleştiren Şeref Malkoç, “Şimdiki Anayasamız 1982 Anayasa’sıdır. Bunu Kenan Evren ve arkadaşları yaptı. Kenan Evren dönemin Genelkurmay Başkanıdır. Evren, oturmuş arkadaşlarıyla, kuvvet komutanlarıyla demiş ki, ‘Bu demokrasiye son verelim, yönetimi biz kendi elimize alalım.’ Yani askeri darbe yapmışlar. İlk yaptıkları iş Meclis’i kapatmak, siyasi partileri feshetmek, sendikaları ve toplumun her kesimini susturmak olmuş. Önde gelen siyasi liderleri de hapislere koydular. O dönemde 1 milyon insan cezaevlerinden ve işkencelerden geçti. Böyle bir ortamda Kenan Evren ‘Anayasa yapacağım’ dedi. Herkesin ağzını bağlayıp konuşanları hapse koyduktan sonra ne anayasası yapacaksınız? Sonra da ortaya böyle ‘hilkat garibesi’ çıktı. Bu Anayasa’nın meşrutiyet açısından sıkıntısı vardır. 2.’si de darbe Anayasası’dır. Askerlik önemli bir meslektir. Ülkemize bir saldırı olsa bizleri askerler koruyacaktır. Ama anayasa işi bambaşka bir şeydir. Genelkurmay Başkanı anayasa yapmaya çalışırsa aynı böyle ‘Kışla Nizamnamesi’ne döner. Bizim eleştirimiz bu. Değiştirsek de olmuyor. Bacağını ayrı ameliyat yap, koluna ameliyat yap, beynine ameliyat yap, estetik ameliyatı yap, olmuyor. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yeni Anayasa’yı yapmamız lazım, yapacağız inşallah” diye konuştu.
“BİZİM TARTIŞTIĞIMIZ KONU REJİM DEĞİL SİSTEMDİR”
İsteklerinin rejim değişikliği değil sistem değişikliği olduğunun altını çizen Malkoç, “Bizim devlet biçiminden yana sorunumuz yok. Yeni anayasada devlet biçiminin üniter devlet biçimi olacağını Cumhurbaşkanımız da bizler de anlatıyoruz. Hala itiraz edip, anlamayanlar var. Bizim tartıştığımız konu rejim değil, sistemdir. Hangi hükümet sistemi olacak? Bu anayasa ile parlamenter sistem koymuşlar ama buda parlamenter sisteme uymuyor. Parlamenter sistemin oluşumu bellidir. Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanının yetkileri de sınırlıdır. Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanları semboliktir, ağırlıklı olan başbakandır. Bu Anayasa var olduğu müddetçe Türkiye’de sistemi değiştiremezsek, hükümet sistemi olarak parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçemezsek kişi başı milli gelirimizin 10 bin doların üstüne çıkarmamamız çok zor” şeklinde konuştu.
“BAŞKANLIK SİSTEMİ GELDİĞİNDE SANKİ ÜLKE BÖLÜNECEKMİŞ GİBİ BİR KORKU YAŞANIYOR”
Başkanlık sisteminin vatandaşlar üzerinde korku oluşturduğunu ı belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, şöyle konuştu:
“Başkanlık sistemi geldiğinde sanki ülke bölünecekmiş gibi bir korku yaşanıyor. Fransa şu an yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor ve tam başkanlık sistemini de alttan alta Fransa’da tartışılıyor. Yani Fransa bölünmek mi istiyor da başkanlık sistemini talep ediyor. Bizi hep bölünmekle bir şekilde korkutuyorlar. Muhalefetin de olduğu tek başına iktidara gelen partilerinde olduğu dönemlerde sorunlar yaşadığını son dönemde gördük. Cumhurbaşkanının halkın oylarıyla gelmesi kanaatimce bilfiil başkanlık sistemini aslında Türkiye’de oturdu. Yüzde 50 civarında bir oyla gelen aynı parti kökenli bir partinin genel başkanı zaman zaman küçük te olsa anlaşmazlıklar yaşadılar. Eğer biz 2023’e biraz daha hızlı koşacaksak rafine olması, adının konması, eğer başkanlık sistemini halk benimser ve bu şekilde oylama yapar ve çoğunluk oyları bunu seçerse bu değişiklikle beraber belki biz bir sistem değişikliğini taşıyacağız. Bunun adı kanaatimce ülkenin daha hızlı adımlarla 2023’ü yakalayacaktır diye düşünüyorum.”
“YENİ ANAYASANIN SONUÇLANMASI GEREKİYOR”
Yeni Anayasa ve başkanlık sisteminin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Yeni Anayasa’nın ve başkanlık sisteminin tartışma götürmez bir şekilde önümüzdeki günlerde sonuçlandırılması gerektiğine inanıyorum. Bundan 7-8 sene önce Arap baharı söylenseydi inanmazdık. Ama geçtiğimiz 10 yılda sınırlar değişmeye başladı. Devlet yönetimleri altüst olmaya başladı. Böylesine bir coğrafyada bizim 1980’de hazırlanmış bir Anayasamız var. Daha sonra yapılan değişiklikler var ama olayın bütününde Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verecek bir Anayasa olmadığını, sokakta bir insana da sorsa bize hak verir” ifadelerini kullandı.
Konferansa ayrıca ilçe kaymakamları, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, mülki erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferans, konuşmalarında arından yapılan soru-cevap kısmının arından hediye takdimi ile sonlandı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir