Çin’in Uzay Bilgi Araştırma Enstitüsü, Çığır Açan Bir Teknoloji Geliştirdi
Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Uzay Bilgi Araştırma Enstitüsü, Pekin yönetimine yabancı askeri uyduları ve savunma yapılarını inanılmaz bir ayrıntıyla izleme imkânı sunan yeni bir optik görüntüleme teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji, 100 kilometre uzaklıktan milimetre seviyesinde çözünürlük sunarak küresel gözetleme standartlarını değiştirmeye aday.
100 Kat Daha Güçlü Bir Çözünürlük Sağlayan Yeni Lazer Görüntüleme Sistemi
Mevcut casus kameralardan tam 100 kat daha güçlü olan bu lazer görüntüleme sistemi, lens kullanan diğer casus kameralardan da 100 kat daha yüksek bir çözünürlüğe ulaşıyor. Bir önceki çözünürlük rekorunu ABD’li Lockheed Martin şirketi 1,6 kilometre mesafeden 2 santimetre çözünürlükle elde etmişti. Ancak Çin’in yeni kamerası Qinghai Gölü üzerinde 101,8 kilometre mesafede sadece 1,7 milimetrelik detayları bile gösterebiliyor.
Uydu Görüntüleme Teknolojisinde Yeni Bir Dönem
Alçak Dünya yörüngesindeki uydular genellikle 170 kilometre ve üzerindeki irtifalarda çalışırken, bazıları 800 kilometreye kadar çıkabiliyor. Ancak bilim insanları, yeni teknolojinin hava koşullarından etkilenebileceğini belirtiyor. Çin’in geliştirdiği casus kamera, Chinese Journal of Lasers dergisinde yayımlanan bir çalışmayla “Sentetik açıklıklı lidar, ilk kez 100 kilometre mesafeden milimetre seviyesinde görüntüleme sağladı” başlığıyla tanıtıldı.
Bu gelişmeyle beraber ABD merkezli Albedo Space şirketi de benzer bir teknoloji üzerinde çalışıyor ancak yüz tanıma özelliğine sahip olmayacağını belirtiyor. Şirket, ABD hükümetiyle birçok savunma anlaşması yapmış olsa da gizlilik savunucularının eleştirisine maruz kalıyor.