Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Spor
  4. »
  5. Büyükelçi: ″Seyirden Men Cezasının Uygulama Alanı Yeniden Ele Alınmalı’’

Büyükelçi: ″Seyirden Men Cezasının Uygulama Alanı Yeniden Ele Alınmalı’’

admin admin -
84 0

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Münür Büyükelçi, 6222 sayılı Sporda Şiddet yasasının gerekli olduğunu ancak seyirden men cezasının, uygulama alanlarının yeniden gözden geçilmesi gerektiğini söyledi.
Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi ile Hukuk Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği ve son yıllarda spor kamuoyunun en çok tartıştığı konulardan biri olan “elektronik bilet” uygulamasının masaya yatırıldığı “Spor Hukukunda Elektronik Bilet Dönemi – Hukuki ve İdari Yaklaşımlar” konferansı, Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonu’nda gerçekleşti. Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi Müdürü Emir Güney ve Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal tarafından hazırlanan programa; Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanlarından ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Av. Dr. Levent Bıçakcı, Türkiye Futbol Federasyonu Bilet Koordinatörü Kemal Hacıoğlu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Münür Büyükelçi gibi önemli isimlerle birlikte avukatlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte, Türkiye Futbol Federasyonu Bilet Koordinatörü Kemal Hacıoğlu elektronik bilet uygulamasının dünü ve bugünü hakkında bir sunum gerçekleştirirken, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Münür Büyükelçi elektronik bilette seyirden men cezasının uygulama boyutuna değindi.
“SEYİRDEN MEN TUTUKLAMANIN ARDINDAN EN BÜYÜK CEZA’’
Sporda şiddet yasasının tartışmasız bir şekilde gerekli olduğuna vurgu yapan Büyükelçi, “Ancak bu yasa kapsamında gerçekleştirilen tüm eylemlerde, suç olarak değerlendirilenler arasında, ceza nisapları konusunda bir orantısızlık var. Her cezanın doğal sonucu olarak da seyirden men cezası uygulanmasının doğru olmayabileceğini ve seyirden men tedbirinin de yasadaki ifade edildiği şekliyle uygulanmasının kişi hak ve hürriyetlerine tutuklamadan sonra en büyük kısıtlama olduğunu düşünüyorum’’ ifadelerinde bulundu.
Seyirden men cezası alan kişinin yasada belirtildiği gibi e-bilet sistemine işlendiğini belirten Büyükelçi, “Bu durumda kişinin zaten stada girememesi gerekiyor. Kapıda yapılan düzenli kontroller buna engel olmalı’’ dedi. Seyirden men cezasının uygulama kısmında yer alan, cezayı alan kişinin maç saatinde ve maçtan 1 saat sonra ilgili kolluk merkezine başvurmak zorunda olmasının uygulama şekli itibariyle büyük sıkıntılara sebep olduğunu dile getiren Büyükelçi, uygulama nedeniyle büyük serzenişler aldıklarını söyledi.
“SEYİRDEN MEN CEZASININ İÇERİĞİ HANGİ DURUMLAR İÇİN DEĞİŞTİRİLEBİLİR?”
Kişinin yakınlarından maça gidemeyecek biri olduğu zaman onun biletini alıp maça gittiği durumlarda aldığı cezanın 5 adli gün para cezasından başladığını belirten Münür Büyükelçi, “Kanun koyucu da bunun çok vahim bir suç olmadığının farkında. Ama bunun yan tedbiri olarak 1 yıl seyirden men tedbiri geliyor. Tedbirin uygulanması 1 buçuk 2 yıla kadar uzayabiliyor ve bu durum büyük bir ihlale sebep oluyor. Bunlar kanun koyucunun gözünden kaçmış olabilir ancak düzeltilmeyecek şeyler değil. Avrupa’daki örneklerinde olduğu gibi stat çevrelerine yüz tanıma sistemli kameralar konulabilir. Bu uygulama şu an için alt liglerde çok mümkün olmasa da en azından Süper Lig için başlatılabilir’’ diyerek konuşmasını sürdürdü.
“TRİBÜNDE DÜZENİ BOZANLAR HİÇBİR TAKIMIN MAÇINA GİREMEMELİ’’
Tribünde düzeni bozanlara seyirden men tedbiri gelmesinin kesinlikle doğru olduğunun altını çizen Büyükelçi, “Bu kişiler sadece taraftarı oldukları takımın maçlarına değil hiçbir takımın maçına girememeli’’ dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir