Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Bodrum İlk Hafriyat Atıklarının Geri Kazanımı Tesisi Açıldı

Bodrum İlk Hafriyat Atıklarının Geri Kazanımı Tesisi Açıldı

admin admin -
66 0

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’daki 8’inci Bodrum’daki ilk hafriyat atıklarının geri kazanımı tesisini, faaliyete geçtikten 1.5 yıl sonra törenle açtı.
Açılışa; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP’li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, CHP İl Başkanı Mürsel Alban, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Açılışta Bodrum’da ihalesi tamamlanan katı atık depolama tesisi ile ilgili de konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sürecin 2000 yılından bu yana devam ettiğini belirterek, “Bunu küçük siyasi hesapların bir aleti haline getirmek gerçekten Bodrum’a karşı ihanettir.” diye konuştu.
Açılış töreninde konuşan Muğla büyükşehir belediyesi çevre koruma ve kontrol dairesi başkanı Aylin Giray, tesisle ilgili teknik bilgileri paylaştı. Hafriyat atıklarının bertaraf edildiği sahanın Orman Genel Müdürlüğü tarafından 5 yıllığına 647 bin 515 lira bedelle Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiğini ve tesise yükleyici ve ekskavatör de dahil olmak üzere toplam 2 milyon 636 bin liralık geri kazanım yatırımı yapıldığını anlatan Aylin Giray, Bodrum’daki ilk hafriyat merkezinin Muğla genelindeki 8’nci merkez olduğunu söyledi. Muğla’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından artan sorumluluk alanındaki çevre sorunlarını çözüme kavuşturmak için çalışmalara hızla başladıklarını ve bu kapsamda atık bertarafına önem verdiklerini söyledi.
BİZLER DE DAHA UCUZ MALİYETLERLE ÇALIŞABİLECEĞİZ
Daha sonra kürsüye gelen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da “18 yıllık belediye başkanlığım sürecinde bugün bir defa daha Bodrum’da mutlu oluyorum. Çünkü Bodrum taşı toprağı pırlanta olan bir yer. Türkiye’de şu an birçok ekonomik sıkıntılar yaşanırken yatırımların durmadığı tek bölge. Bu bölgenin her şeyinin ne kadar kıymetli oldğunu biliyoruz. Özellikle bu geri kazanım tesisini Bodrum yarımadasına kazandıran değerli başkanıma, çok sevdiğim daire başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Bodrum’un buna ihtiyacı vardı. Bu güzel tesisin ilerideki çalışmalarında büyük katkı sağlayacağını hep beraber göreceğiz. Belki bizler de bu bütçeden faydalanıp yaptığımız yatırımlarda daha ucuz maliyetlerle çalışabileceğiz” dedi.
GÜRÜN’DEN KATI ATIK DEPOLAMA TESİSİ AÇIKLAMASI
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de çevre için çok önemli bir alanda bir arada olmaktan mutlu olduğunu belirterek, “Gerçekten ilk gün geldiimiz andan itibaren Muğla’da çevre ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri nasıl olur, bunlarla ilgili bir planlama yaptık.Muğla’da bir tek hafriyat alanı vardı. Bu alanın en az 9’a çıkması gerekiyordu. Şu anda 7’deyiz. 7 alanı aktif olarak çalıştırıyoruz” diye konuştu.
Bu alanda üretilen 6 çeşit malzemenin çeşitli alanlarda kullanılabileceğini hatırlatan Gürün, hem Muğla hem de ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını söyledi.
Konuşmasında, Bodrum’da ihalesi tamamlanarak kısa süre sonra yapımına başlanacak olan katı atık depolama tesisi ile ilgili önemli bilgiler de veren Dr. Osman Gürün, bu konunun siyasete alet edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Gürün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çöp depone alanları çevre açısından hafriyat atıklarından ok daha fazla zarar veren atıklardır.
Bodrum’la ilgili ben geçmişte emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür etmek istiyorum. Bodrum bu sorunu çözmek adına tüm kurum kuruluş ve STK’larıyla birlikte 2000 yılında başlayan bir serüveni var. 2000 yılında öncelikle mumcular Belediye Başkanlığımızın müracaatı olmuş. Daha sonra BODER’in gayretleri olmuş. Onlar belli noktaya gelmişler. Daha sonra çeşitli kurumlardan çeşitli izinler, onların çekinceleri ve bu çekinceleri gideren düzenlemeler yapılmış ve en sonunda belediye başkanımla birlikte o dönemin iktidar milletvekilimiz Yüksel Bey tarafından ortak imzalanan bir protokolle bir AB projesinden katkı almak ve bu işin yapılmasıyla ilgili protokol, devletin kurumunun bir müsteşar yardımcısıyla birlikte resmen imzalanmşı. Biz göreve geldiğimizde Muğla için söylediğim hadise tekrar tekerrür etti. Biz bu işlemlerin izinlerini tekrar aldık. Neticede bakanlık bunu onayladı ve biz ihaleye çıktık. Şirketimize de yer teslimini yaptık. 2000 yılındad başlayan serüven 2016 yılında bütün kurumların, makamların, kişilerin gayretleriyle bize kadar geldi. Çok şükür ihale yapıp, büyük bir çevre sorununu çözmekle ilgili düğmeye basmış olduk.
Torba’da vahşi depolama var. Bu depolamada, yüzlerce binlerce ağaç yok oluyor. Sadece ağacın yok olması değil. Aynı zamanda çöpün suyu aşağıya iniyor. Içme suyu ve çevre kirliliği yaratıyor. Geri dönüşü olmayan bir kirlilik yaratıyor. Her yıl yangınla karşı karşıya geliyoruz. Ve çevreye verdiği zarar koku ve görüntü olarak Bodrum’umuza yakışmıyor. Bütün bu olumsuzlukları gidermek üzere 16 yıldır devam eden bir serüven var. Bu serüveni bütün arkadaşların katkısıyla, belediye başkanlıklarımız, derneklerimiz, Mumcular Belediye Başkanımızın da katkısıyla bu hale getirmiş durumdayız. Ben Bakanlık’tan imza geldiğinde çocuklar gibi sevindim. Çünkü Bodrum’un bu sorununu çözmemiz lazım. Öyleyse ben Bodrum’un altyapısını en iyi şekilde devreye sokmak durumundayım.
Bunu küçük siyasi hesapların bir aleti haline getirmek gerçekten Bodrum’a karşı ihanettir. Çok özür dileyerek bu kelimeyi kulanmak durumundayım. Çok basit şekilde bununla ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Yeni yapılacak katı atık depone alanının vahşi atık depolama alanı olarak yapılması bilgisizlikten mi kasıttan mı kaynaklandığını sizlerin takdirine bırakıyorum. Lütfen ilçe başkanlığımız, il başkanlığımız, derneğin üyeleri ve bütün Bodrumlular olarak buna sahip çıkmamız lazım. Bu hepimizi direk ilgilendiren bir konu. Bu ideal bir çevre projesi. Bunun herkes tarafındna desteklenmesi ve yüksek sesle dillendirilmesi gerekiyor”dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir