Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde 1976 yılından beri ayakkabı tamir işiyle uğraşan Ergin Sunay mesleğini severek yaptığını ifade ederek, şimdiki gençlerin bu mesleğe sıcak bakmadığını söyledi.
1976’da çırak olarak ayakkabı tamirciliği mesleğine başladığını söyleyen Ergin Sunay, “1976 yılında çıraklıktan başladım. İlkokulu bitirdik bir tanıdığın sayesinde bu mesleğe başladık. Yemeniciliğe başladık askerden geldikten sonra da ayakkabı tamirine başladık. Çıraklık zamanlarında iş yetiştiremiyorduk. Sabah 7.30 gece 4’e kadar çalışıyorduk. Şimdi meslek bitti. Evvelden çok iş yapıyorduk sayı veremem ama çok iş yapıyorduk. Ben evvelden 10 penç kösele yapıyordum şimdi iki senedir kösele penç yaptığım yok. Ucuz fabrikasyon ayakkabılar çıktı. Onlardan yani el işliği kaybediyor” diye ifade etti.
“MESLEĞE ÇIRAK VEREN YOK”
Çalışmaya çırak bulamadığını söyleyen Sunay, “Çırak yok bulamıyoruz. Mesleğe çırak veren yok. Çırak alsak bakamayız zaten. Vatandaş üç çift suni ayakkabı alacağına bir çift deri ayakkabı giyecek, giymesi gerekiyor. Onlar sağlıksız ileri doğru suni ayakkabı giyenlerde diz ağrısı başlar. Onları içi devamlı rutubet oluyor. Şimdi insanlar ayağım su çekiyor diyor aslında su çekmiyor ayakkabı içi ter yapıyor” dedi.
“BEN 76 YILINDAN BERİ SEVEREK YAPIYORUM”
Mesleğini severek ve içinden gelerek yaptığını ifade eden Sunay, “Ben 76 yılından beri severek yapıyorum. Ama içinden gelecek bir insanın iş yapması. Şimdiki gençler mesleğimize sıcak bakmıyor. Kaybolmak üzereyiz zaten. 10 taneden fazla esnaftık kaldık 3 tane” diyerek mesleğin zamanla azaldığını ifade etti.
Tamir için ayakkabılarını ustaya getirdiğini belirten Zafer Ergin ise, “Spor ayakkabılarımızı tamir edilecek biçimde olanları ustamıza getiriyoruz. Ustamız da sağ olsun en güzel biçimde yapmış” dedi.