Arama

Amazon yağmur ormanları karantina günlerinde 2 kat daha hızlı yok oldu

3 yıl önce

Bilim insanları, corona virüs pandemisi nedeniyle uygulanan karantinayı fırsat bilerek kaçak ağaç kesimini yapanların Amazon’daki ormansızlaşma oranını iki katına çıkardığını ortaya koydu.

Amazon yağmur ormanları karantina günlerinde 2 kat daha hızlı yok oldu
ad image


Araştırmacılar, geçen yıla göre 2020 yılının ilk üç ayında Amazon yağmur ormanlarındaki ağaçların iki kat hızlı kesildiğini belirtti. Buna göre ormanlardaki yaklaşık 520 bin kilometrekare alan yok oldu.



46 bini aşkın vaka ve 3 bine yakın ölümle Güney Amerika’nın salgından en kötü etkilenen ülkesi Brezilya’da, ülke  yeni tip corona virüs ile mücadele ederken, kaçak ağaç kesimi yapanların krizden faydalandığı düşünülüyor.

ZARAR, GEÇEN YILKİ YANGINLARDAN DAHA BÜYÜK OLABİLİR

Bununla birlikte, yıl sonuna kadar ormansızlaşma miktarının, geçen yıl Brezilya’da çıkan yangının neden olduğu hasardan daha büyük olabileceğinden endişeleniliyor. Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE), 1 Ocak-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında ülkede en az 75 bin 336 orman yangınının meydana geldiğini ve en az 930 kilometre karelik orman miktarının yok olduğunu  belirtti.



3 ÜLKEDEN DAHA BÜYÜK ALANI KAPSAYAN EYALETTE SADECE 10 ÇEVRE MÜFETTİŞİ VAR

Brezilya’daki Federal Para Üniversitesi'nden Amazon araştırmacısı Claudia Azevedo-Ramos, “Yağmur mevsiminde yasadışı olarak kesilen ağaçların kalıntıları, kuru mevsimde araziyi temizlemek için yakılacak. Bu yüzden, 2019'da karşılaştığımız yangınlardan daha büyük yangınlar yaşayabiliriz” diyerek İspanya, Portekiz ve Fransa'dan daha büyük bir alanı kapayan eyalette sadece hükümetin gönderdiği 10 çevre müfettişinin olmasını eleştirdi.



DUMAN COVİD-19 HASTALARI İÇİN ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Öte yandan, yangınlardan kaynaklanan duman  Covid-19 hastaları için ölümcül olabilir.

MapBiomas Alert adlı çevre kuruluşunun koordinatörü Tasso Azevedo, corona virüs pandemisi nedeniyle Bolsonaro hükünetinin Amazon’daki koruma önlemlerini azalttığını söyledi.

Bilim insanları, yetkilileri pandemi bitene kadar tarım alanlarını temizlemek için yangın çıkarmayı yasaklamaya çağırdı.
Etiketler :
vadi

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
Yorumlar

1xbet  |   betturkeygiris.org  |   tipobet365  |  

Bonus veren siteler