Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından düzenlenen “Kültürel Miras ve Kadın” sempozyumu, Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.
Sempozyuma, Vali Yardımcısı Halil Canavar, ADÜ Rektörü Prof.Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Mustafa Ali Sarılı, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr.Mustafa Aslan, İncirliova Belediye Başkanı Gürşad Kale, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Erder, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof.Dr. İclal Dinçer, akademik ve idari personel katıldı.
Sempozyum Başkanı ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Gökçe Şimşek konuşmasında, “Kültürel Miras” ve “Kadın” alanlarında birlikte çalışmalar yürüten bilim insanlarının, uygulamacıların, araştırmacıların buluştuğu “Kültürel Miras ve Kadın” sempozyumunun, yapılan araştırmaların paylaşılması ve kültürel mirasın korunmasında kadınlara düşen rollerin tartışılması açısından önem taşıdığını belirtti.
Farklı bir o kadar da anlamlı bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, bir toplumun yaşayabilmesi, o toplumun kültürünün gelecek nesillere aktarılması noktasında ailenin büyük önem taşıdığını söyledi. Prof.Dr. Bircan, aile içinde kültürü aktaran kişinin kadınlar olduğunun altını çizerken, sempozyumda sunulan bildirilere bakıldığında tüm alandaki çalışmalarda kadının hayatımızdaki yerini bir kez daha anlamamız gerektiğini ifade etti.
Vali Yardımcısı Halil Canavar, Adnan Menderes Üniversitesinin bilimsel faaliyetlerin yanı sıra kültür, sanat, sosyal faaliyetlerle de ön planda olmasından dolayı Rektör Prof.Dr. Cavit Bircan’a teşekkür etti. Kadınların kültürel mirası aktarımında önemli yeri olduğunu belirten Halil Canavar, Türk kadınının her dönemde yaşamın her alanında olduğunu vurguladı.
Sempozyum, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünün müzik dinletisinin ardından Türkiye Kuva-yi Milliye ve Mücahitler Derneği Halk Oyunları Ekibinin gösterisi ile devam etti.
Sempozyumun ilk oturumunda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz yaptığı konuşmasında, “UNESCO ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “UNESCO Ne Zaman ve Nasıl Kuruldu?” , “UNESCO’nun Temel İlgi Alanları, Kültür Sözleşmeleri”, “Dünya Doğal ve Kültürel Mirası”, “Kadınların Siyasal Haklarına İlişkin Sözleşme, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi”, “Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı: 12 Temel Alan” konu başlıklarından oluşan sunumunu yaptı.