Tekno Gündem

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. 17. Ünip Üniversitelerarası İşbirliği Programı Toplantısı Kayseri’de Yapıldı

17. Ünip Üniversitelerarası İşbirliği Programı Toplantısı Kayseri’de Yapıldı

admin admin -
100 0

17. ÜNİP Üniversitelerarası İşbirliği Programı toplantısı Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Kayseri’de gerçekleştirildi.
Kentte bir otelde gerçekleştirilen 17. ÜNİP toplantısına Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven ve ÜNİP’e üye 43 üniversiteden rektör, rektör yardımcısı ile temsilciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, kalite ve akreditasyonun kurumların güvenilirliği açısından önemine işaret etti. Prof. Dr. Muhammet Güven, Erciyes Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Elektrik – Elektronik, İnşaat, Makine Mühendisliği bölümlerinin MÜDEK, Tıp Fakültesi’nin TEPDAD ve Eczacılık Fakültesi’nin de ECZAKDER tarafından akredite edildiğini söyledi. Bunun yanı sıra, genetik çalışmalarının yürütüldüğü GENKÖK birimin Sağlık Bakanlığı tarafından, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı aşı çalışmalarının yürütüldüğü Biyogüvenlik Laboratuvarının Dünya Sağlık Örgütü standartlarında TÜV SÜD Cleancert GMBH tarafından, Kemik İliği ve Kök Hücre Tedavi Merkezini JACIE tarafından ve Doku Tiplendirme Laboratuvarının da EFI (The European Federation of Immunogenetics) tarafından uluslararası akredite belgesi aldığının altını çizen Prof. Dr. Muhammet Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akreditasyon, bir yükseköğretim kurumunun veya programının genel olarak güvenirliğini ve tanınmasını sağlayan sistemdir. Akreditasyon, ilgili kurumun ya da programın belirli bir mükemmeliyet standartlarına sahip olduğunu belgeleyen saygın bir sertifika verilme sürecidir. Akreditasyon bir defaya mahsus yapılan bir işlem değildir, tam aksine uzun dönemlidir Periyodik iç ve dış değerlendirmelere dayanır. Akreditasyon, yükseköğretim kurumunda kalitenin sürekli olarak geliştirilmesini amaçlayan bir süreçtir. Akreditasyon, akredite edilmiş olan kurum ve programların önceden tespit edilmiş mükemmeliyet standartlarını karşılayacağını garanti eder. Akredite konusu, son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başlayan, tüm dünyada artan öneme sahip bir yeterlilik derecesi anlamına da gelmektedir. Eğitimde, sağlıkta, sanayide, tarımda, neredeyse tüm alanda, eğer dünya ile rekabet halinde iseniz, mutlaka önem verilmesi gereken bir konu olarak değerlendirilebilir”
ÜNİP çalışmaları hakkında konuşan Rektör Güven, “Öncelikle üye üniversiteler olarak kalite ve akreditasyon konusunda nerede olduğumuzu, düzey tespitimizi iyi yapmalıyız. Daha sonra artı ve eksilerimizi iyi belirlemeliyiz. Akreditasyona önceliği artımız olduğu bölümlere vermeli, eksiklerimiz olan bölümleri ise artı konuma çekmeliyiz. Bunun için ÜNİP üyesi üniversiteler olarak işbirliğine gitmeliyiz. Birbirimizden güç ve destek almalıyız. Üniversitelerin gelişimini sadece akreditasyonla sınırlamayıp; kampüs dışına çıkarak, toplum ve ülke yararına çalışmalar yapmayı kendimize bir görev bilmeli, üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemizin gelişimi adına ortak projeler yürütmeliyiz. Bunun yanında öğrencilere daha iyi bir eğitim için fiziki mekânlarımızın düzeltilmesi ve akademik kadronun artırılması adına ortak girişimde bulunmalıyız. ÜNİP’e üye üniversiteler olarak işbirliğimizi sadece lisans ve lisansüstü eğitim ve kontenjanlarla sınırlamayıp, işbirliği alanını genişletmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun ise ‘Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Kurumsal Dış Değerlendirme Süreci’ konulu bir sunum yaptı. Kalite güvencesinin bir ürün veya hizmetin her türlü kalite unsurunu tam olarak yerine getirdiğine dair güvence sağlayabilmek için yapılan planlı ve sistematik işlem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uzun, “Devlet ve Vakıf üniversitelerinin kendi içerisinde, kendi insan kaynaklarının fiziki ve teknik alt yapısını, bölgenin dinamiklerini ve potansiyellerini dikkate alarak kendine özgün misyonlarını geliştirmek, dolayısıyla da bir misyon farklılaşmasına gitmek gibi bir durumla karşı karşıyayız. Üniversitelerde misyon farklılaşması dediğimizde ise, kalite güvencesi tam bu noktada ortaya çıkıyor. Dolayısıyla her kurum varlık sebebini ortaya koymalı, buda kalite güvencesi sisteminin ilk basamağıdır” dedi.
Sunumunda, ‘Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Bologna Süreci’ hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Uzun, Bologna süreci Avrupa Yükseköğretim alanı çalışmalarında kalite güvencesi, tanınma, Avrupa ve ulusal yeterlilikler çerçevesi, Bologna ve EHA ve sosyal boyut başlıklarının temel çalışma olarak belirlendiğini kaydetti.
Yükseköğretim Kalite Kurulunun görev ve sorumluluklarından da bahseden Prof. Dr. Uzun, “Kurum, yürütülen-gerçekleştirilen faaliyetlerin misyonu ve hedefleriyle ne derece örtüştüğünü analiz etmeli ve iyileşmeye açık yönleri kapsamında alınması gereken tedbirleri içeren bir değerlendirme yapmalıdır.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Özkul, ‘İleri Araştırma Merkezleri’, Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Adem Kalınlı ise ‘Üniversite Sıralamaları ve Yükseköğretimde Stratejik Yönetim’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Daha sonra ÜNİP Alt Komisyonları Çalışma Toplantılarına geçildi. Alt komisyon tekliflerinin sunulması, tartışılması ve ortak hedeflerin belirlenmesi, toplantı sonuç bildirgesinin hazırlanması ve okunmasının ardından toplantı sona erdi.
İkinci gün ise ÜNİP üyesi üniversitelerin rektör, rektör yardımcıları ve temsilcileri, Kapadokya Bölgesini gezdi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir