Anthropic’in henüz yayımlanmamış yapay zekâ modeli, 150 yıllık Riemann hipotezini çözemese de, geçerli olduğu alt sınırı önemli ölçüde artırarak matematik dünyasında ilerleme kaydetti.
Matematiğin 150 yılı aşkın süredir çözülemeyen en önemli problemlerinden Riemann hipotezi, Anthropic’in henüz yayımlanmamış yapay zekâ modeli tarafından ele alındı. Model, hipotezi çözmeyi başaramasa da, geçerli olduğu alt sınırı önemli ölçüde artırarak ilerleme kaydetti.
Anthropic’te ileri düzey matematik eğitimi almamış bir çalışanın yönlendirmesiyle başlayan projede, yapay zekâ modeli yaklaşık bir buçuk gün boyunca çalıştı. Model, 650 farklı çözüm fikrini test etmek için 60 alt ajan kullandı ve bu süreçte 31 milyon çıktı tokenı üretti. Altı ajanlar arasında matematiksel fikirleri geliştirenler, bu fikirlere katkı sağlayanlar, yeni fikirler üretmeye çalışanlar ve argümanların doğruluğunu kontrol edenler yer aldı. Son iki ajan, çalışmanın ilk makalesinin hazırlanmasına yardımcı oldu.
Modelin ortaya çıkardığı sonuçlar, Anthropic bünyesindeki iki matematikçi tarafından doğrulandı ve açık kaynaklı matematiksel kanıt yardımcısı Lean kullanılarak formelleştirildi. Riemann hipotezinin kendisi ise hâlâ çözülebilmiş değil. Asal sayıların dağılımıyla bağlantılı olan ve 150 yılı aşkın süredir matematikçilerin üzerinde çalıştığı bu hipotezin genel bir kanıtını ortaya koyana 1 milyon dolar ödül veriliyor.
Anthropic’in bu çalışması, büyük dil modellerinin matematikte yeni fikirler ve sonuçlar üretme potansiyeline ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi. Bu yıl çeşitli yapay zekâ modelleri Erdős problemlerinin çözümünde rol alırken, OpenAI da Astra modeliyle 10 önemli sonucu kanıtladığını duyurdu. Anthropic’in Jacobian varsayımının yanlış olduğunu gösterdiği ayrı bir çalışması da bulunuyor.
Yapay zekânın matematiksel araştırmalarda giderek daha fazla kullanılması, matematikçiler arasında hem heyecan hem de endişe yaratıyor. Haziran ayında yayımlanan bir bildiride, yapay zekânın matematiğin temel değerlerini zayıflatabileceği ve kanıtların belirli yazarlara atfedilebilmesi gerektiği vurgulandı. Ancak alan, yapay zekâ destekli yeni araştırma tekniklerine nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda bölünmüş durumda.
Reklam & İşbirliği: [email protected]