Apple’ın iPhone 18 Pro modellerine ait hassas tedarik zinciri bilgileri, Tata Electronics’ten çalınan verilerin dark web’de yayımlanmasıyla ortaya çıktı. Bileşenler, tedarikçiler ve test fotoğrafları sızdırıldı.
Apple’ın henüz tanıtmadığı iPhone 18 Pro modellerine ait hassas tedarik zinciri bilgileri, Tata Electronics’ten çalınan verilerin dark web’de yayımlanmasıyla gündeme geldi. Reuters’ın incelediği belgelere göre, sızdırılan dosyalar arasında iPhone 18 Pro bileşenleri, tedarikçileri ve test fotoğrafları yer alıyor.
Sızan belgeler, iPhone 18 Pro’da kullanılacak yüzlerce parçanın detaylarını içeriyor. Bu bilgiler, ana devre kartındaki çiplerden batarya ve kamera parçalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Belgelerde ayrıca Apple’ın hangi parçaları birden fazla tedarikçiden aldığı ve hangi alanlarda sınırlı sayıda tedarikçiye bağımlı olduğu da belirtiliyor.
Apple, henüz piyasaya sürülmemiş modellerle ilgili bu bilgilerin dark web’de paylaşılmasından endişe duyuyor. Konuya aşina bir kaynak, sızdırılan verilerin parçaları tedarikçilerle eşleştirdiğini ve bu bilgilerin kamuya açık olmadığını belirtti. Bu durum, Apple’ın üretim işini ve tedarik zinciri güvenliğini tehdit edebilir. Belgeler, rakiplere, sahte ürün üreticilerine ve tedarikçilere kritik bilgiler sağlayabilir.
Tata Electronics, Apple için hem parça tedarik eden hem de iPhone montajı yapan önemli bir üretim ortağı konumunda. Hindistan’ın üretim merkezi olma hedefinin bir parçası olarak Apple’ın Çin dışındaki en önemli ortaklarından biri haline gelen Tata’nın bu sızıntıyla güven ilişkisi zorlanabilir. Tata, sızıntıyı araştırmak için hassas sistemlere erişimi kısıtladı ve adli bilişim denetimi için bir danışmanla çalışmaya başladı. Bu adımlar, olayın uzun vadeli güvenlik önlemleri gerektirdiğini gösteriyor.
Sızan dosyalarda, Apple’a ait ‘confidential’ filigranları ve iPhone 18 Pro nesliyle uyumlu olduğu belirtilen dahili kod adları bulunuyor. Dosyalar arasında, erken 2026 tarihli olduğu belirtilen düşürme testlerinden geçirilen iPhone’lara ait fotoğraflar da yer alıyor. Görüntülerde, düz gövdeli, gri renkli, üç arka kameralı bir telefon görülüyor.
Apple ve Tata sözcüleri, Reuters’ın sorularına yanıt vermedi. Verilerin gerçekliği ve sızıntının sorumlusu World Leaks hakkında henüz kesin bir doğrulama bulunmuyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]